تقریبا همه ما نیازمند آن هستیم که موضوعی را برای جمعی از مخاطبان توضیح دهیم. اما بیشتر مواقع برای ارائه ایدهها و تصاویر ذهنی خود به مخاطب با مشکل مواجه میشویم؛ چرا که اکثرا ارائه توضیحات کلامی باعث خستگی و دلزدگی میشود. ضمن آنکه بنابر تحقیقات درصد زیادی از افراد سبک یادگیری بصری دارند. علم دادهنگاری به منظور کمک به حل این مشکل به وجود آمد.
دادهنگاری انواع مختلفی دارد. دادهنگاریهای پویا، ایستا، تعاملی و فیزیکی از این دست هستند و در توضیحی مختصر میتوان گفت به معنی ایجاد جذابیت برای متن با استفاده از اصول گرافیکی و المان های تصویری است. 3 مورد از اصلیترین انواع دادهنگاری ایستا عبارتند از:
اینفوگرافیک: یکی از اصلیترین انواع دادهنگاری ایستاست. وظیفه اینفوگرافیکها تسهیل انتقال داده، اطلاعات و دانش به مخاطب است. این قالبهای بصری میتوانند علاوه بر متن شامل شکل، نقشه، نمودار، جدول، تصویرسازی و… باشند که بدین صورت به شکلی جذاب و قابل فهم محتوای متنی را به مخاطب نشان میدهند.
این اقلام گرافیکی کاربردهای بسیاری دارند که از آن جمله میتوان به گزارشنویسی، آموزش، تبلیغات، فرهنگسازی، ترویج علم، رزومهنویسی، اطلاعرسانی و ارائه و معرفی اشاره کرد. بسترهای اصلی انتشار اینفوگرافیکها، رسانههای مکتوب مانند مجلات و روزنامهها، وبسایتها و رسانههای اجتماعی، تبلیغات محیطی و پوسترها و بروشورها هستند. در ادامه میتوانید نمونههایی از اینفوگرافیکهای طراحی شده در نارون گرافیک را مشاهده کنید.
مقالهگراف: بخش بزرگی از مطالب علمی در قالب مقالات، پایاننامهها، رسالهها، تحقیقها و …تولید میشوند که دارای متنی بلند و تخصصی هستند. متونی از این قبیل ضمن اهمیت ویژه به واسطه تخصصی بودنشان، غالبا به صورت خام مورد استقبال بخش عمدهای از مخاطبان قرار نمیگیرند. مقالهگراف نوعی از دادهنگاری و قالبی است که متون بلند را در فرایند خلاصهنگاری کوتاهتر کرده، سپس کلیدیترین و مهمترین بخشهای متن را به صورتی جذاب و گرافیکی ارائه میدهد. این قالب گرافیکی اولین بار از جانب مرکز دادهنگاری اینفو استودیو معرفی شده و خدمات آن در اختیار مخاطبین قرار گرفت.
هدف این نوع از دادهنگاری که در آن متنهای بلندی مانند طرحهای تحقیقاتی به صورت چکیده و تصویری ارائه میشوند، معرفی موضوع و انتقال متنی است که مخاطب عموما رغبتی به مطالعه متن خام آن ندارد. اصلیترین مخاطبین این نوع از دادهنگاری جامعه علمی، هنری و یا اقشاری از مردم هستند که دغدغهمند در حوزه موضوعی مقالهگراف باشند. تصاویر زیر مقالهگرافهای ارائه شده توسط بخش گرافیک نارون هستند.
میکرو اینفوگرافیک: میکرو اینفوگرافیکها مانند اینفوگرافیکها میتوانند در کوتاهترین زمان و در قالبی قابل درک و ساده اطلاعات را به مخاطب منتقل کنند. میتوان گفت اصلیترین شباهت این دو قالب گرافیکی، نمایش دیداری محتواهای متنی و اصلیترین تفاوتشان در حجم این محتوا است. چرا که میکرو اینفوها عموما حامل اطلاعات بسیار کمتری از اینفوگرافیکها هستند. به دلیل حجم کم دادهها، استفاده از تصویر در طراحی و سرعت انتقال مفهوم، میکرو اینفوها را میتوان قالبهای مناسبی برای انتشار محتوا در مکانهای عمومی دانست. میکرواینفوهای زیر برای درک بهتر از این نوع دادهنگاری نمایش داده شدهاند.
گاه میکرو اینفوگرافیکها در رسانههای مجازی نیز پر کاربرد هستند که در این صورت با نام میکرو اینستا معرفی میشوند. البته که حجم محتوای متنی میکرو اینستاها عموما از میکرو اینفوها کمتر نیز هست. در ادامه میتوانید تعدادی از میکرواینستاهای نارون گرافیک را مشاهده کنید.